In een stoomoven kun je alles garen wat je anders in een kookpot met water op de kookplaat bereid. Stoomkoken is een eenvoudige techniek waarbij waterdamp of stoom, warmte afgeeft aan het voedsel in de stoomoven. Daardoor gaart het voedsel gelijkmatig van buiten naar binnen en gaart het eten met een uitzonderlijk vitaminen en smaak behoud.

Voordelen van stomen
Stomen is gezonder
Met stomen behoud je 50% meer vitamines en mineralen in je gerecht, dat is wetenschappelijk bewezen. Bovendien hoef je geen vetstof te gebruiken waardoor de hoeveelheid calorieën beperkt blijft.
Stomen is makkelijker
Aanbranden of overkoken? Onmogelijk! Bovendien geldt in elke stoomoven: één of twintig aardappelen? De bereidingstijd blijft dezelfde!
Stomen is veelzijdig
Niet alleen groenten, aardappelen en vis maar ook pasta, vlees, risotto, brood, gebak en desserts kan je klaarmaken met stoom. Met stoomkoken kun je dus een volledig menu in één keer bereiden. De temperatuur, bereidingstijd en de volgorde worden geheel automatisch bepaald. En sommige nagerechten, zoals rijstpap en crème brûlée, zijn zelfs makkelijker te bereiden met stoom dan op de klassieke manier.

Stoomoven combinatie microgolf

Naar de types

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN HOGE- EN EEN LAGEDRUKSTOOMOVEN?

De hogedruksteamer is waarschijnlijk de bekendste onder de stoomovens. Hierin worden ingrediënten met stoom bereid, terwijl de druk wordt opgevoerd tot het dubbele van de normale luchtdruk. Door deze verhoging stijgt ook het kookpunt en wordt er tot drie keer zoveel hitte overgedragen.

Hoewel je tijd wint met zo’n bereidingswijze, zijn lang niet alle soorten groenten en vlees bestand tegen de extreme temperaturen. Hier verschijnt de lagedrukstoomoven of drukloze stoomoven op het toneel. Ook deze stoomt je ingrediënten (op temperaturen tussen 40 en 100 graden), maar dan zonder druk. Zo kun je er ook kwetsbare etenswaren zoals vis in klaarmaken. Ook niet onbelangrijk: een lagedrukstoomoven is een pak goedkoper dan zijn hogedrukbroertje.

DE VERRASSENDE VEELZIJDIGHEID VAN EEN LAGEDRUKSTOOMOVEN

Stoomovens zijn de perfecte manier om verse producten te bereiden met behoud van alle smaken en voedingsstoffen, maar ze kunnen veel meer dan dat. Zo kun je een lagedrukstoomoven bijvoorbeeld ook gebruiken om:

  • Babyflesjes te steriliseren
  • Borden voor te verwarmen
  • Voedsel te ontdooien, op te warmen, te blancheren, te ontvellen, …
  • Deeg te laten rijzen,

EEN LAGEDRUKSTOOMOVEN IN JOUW KEUKEN?

Iets voor jouw keuken? Voordat je overgaat tot de aankoop van een lagedrukstoomoven, denk je het best even na over:

  • De gewenste inhoud van de stoomoven: zeker bij combi-stoomovens, waar je bijvoorbeeld ook grotere stoofpotten als een tajine in kwijt wil kunnen, is dit belangrijk.
  • De beschikbare ruimte: lagedrukstoomovens zijn inbouwapparaten, maar kunnen meestal wel in bestaande keukenkasten worden ingebouwd.

De afvoer: er bestaan stoomovens met een reservoir, maar andere toestellen moet je dan weer op de waterleidingaansluiten.